Proef met fruitteelt op sportpark Middenmeer-Voorland
24 april 2012
Sportpark Middenmeer-Voorland is een groot aantal fruitbomen en fruitdragende heesters rijker. Het fruit van deze bomen en heesters is bedoeld voor lokale consumptie: het kan worden geoogst door gebruikersgroepen van het park of worden aangeboden in de sportkantines. De aanplant is onderdeel van een landelijke pilot onder de noemer Fruit4Sport.
Op het sportpark zijn in totaal 216 fruitbomen en 510 heesters geplant, waaronder Peren, Appels, Notenbomen, Hazelnoten en Blauwe bessen.
Stadsdeelwethouder Openbare Ruimte Nevin Özütok plantte op 19 april de laatste fruitbomen. "Ik vind het fantastisch dat de sporters en andere bezoekers van het sportpark hier van dichtbij kunnen zien hoe fruit groeit en straks volop kunnen proeven van de rijke oogst van deze bomen en struiken. Waar vind je dat nog in de stad? De gevarieerde fruitbomen en heesters zijn bovendien een verrijking van het toch al zo bijzondere groen op het sportpark Middenmeer-Voorland."
Fruit4Sport
De aanplant van de miniboomgaarden op het sportpark kwam tot stand in samenwerking met het InnovatieNetwerk van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, PPO fruitteelt (onderdeel van Wageningen Universiteit) en Maatschappelijk Verantwoord Verenigen (MVV). Het vormt de eerste Nederlandse pilot voor dit nieuwe maatschappelijke concept, onder de noemer Fruit4Sport. Uit onderzoek blijkt dat sportterreinen een unieke plaats bieden in onze samenleving om gezond eetgedrag te stimuleren. Het stimuleren en creëren van een gezonde leefstijl is belangrijk om welvaartsziekten als (jeugd)obesitas aan te pakken. Het fruit van de fruitbomen op de sportparken biedt een gezond alternatief naast het gebruikelijke aanbod aan voeding in sportkantines. Sportpark Middenmeer-Voorland is het eerste sportpark in Nederland waar voor dit doel fruitbomen zijn aangeplant.
Adoptie
De aangeplante miniboomgaarden worden aangeboden voor adoptie aan verenigingen, teams, bedrijven en zorgverzekeraars. Zij onderhouden de miniboomgaarden en kunnen vervolgens het fruit oogsten en gebruiken. Het stadsdeel biedt ondersteuning, onder andere door het geven van onderhoudsadvies en korte cursussen. De komende maanden worden gebruikt om deze participatie op het sportpark vorm te geven.
Foto: Suzanne Blanchard
Heeft u interesse om met uw vereniging, team of organisatie een miniboomgaard te adopteren? Neem dan contact op met Gerrit de Koe, via g.de.koe@oost.amsterdam.nl.
Geïnteresseerden die ook elders aan de slag willen met het concept Fruit4Sport kunnen zich hiervoor opgeven bij Marc Ravesloot van de Wageningen Universiteit, marc.ravesloot@wur.nl, telefoon 0488 - 473731.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten