maandag 23 april 2012

Knolselderij

Gezond!
Knolselderij is een “allrounder”! Voor in de soep, in salades en als smaakmaker van vele gerechten. De mooie, verse knolselderij met het frisse blad heeft niet alleen een speciale smaak, maar knolselderij bevat bovendien een hoog gehalte aan etherische olieën, vitamines (B1, B2, B12, C en E) en mineralen die zeer bevorderlijk zijn voor de gezondheid.

De typische smaak van knolselderij is het resultaat van een sublieme combinatie van hoogwaardige ingrediënten. Eén van de toepassingen die door onderzoeksresultaten wordt bevestigd is de bloeddrukverlagende werking. In de etherische selderij-olie bevindt zich een stof, buthylphtalide, die de knolselderij zijn typische smaak verleent en ook nog de systolische bloeddruk verlaagt. Met twee staafjes knolselderij per dag wordt dit effect al bereikt. Daarnaast versterkt het hoge kaliumgehalte – de natuurlijke tegen-hanger van natrium – deze positieve invloed op de bloeddruk. Een andere etherische olie – limonum (ook te vinden in citroenschillen) – verhoogt de activiteit van het ontgiftings-systeem in ons lichaam. De knol produceert deze “terpenen” om tijdens de groei bacteriën, schimmels en andere natuurlijke vijanden te verjagen. Deze terpenen hebben ook in ons slijmvlies (mond, keelholte en maag) gedurende een lange periode een antibacteriële en schimmeldodende werking.
Knolselderij is dus duidelijk een zéér gezonde groente!


van:Luc Berden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten