woensdag 16 november 2011

Humus

Humus

Vorige week heb ik voor het eerst een bedje uien van mulch voorzien. De mulch bestond voornamelijk uit de de stelen en bladeren van de aardbeien die ik uit het belendende bed had gehaald en gescheiden had van de wortels.

De mulch zal verworden tot humus. Humus is het organische deel in de grond dat ontstaat na humificatie van bladeren en takjes en dergelijke. Door de humificatie waarbij carbon of CO2 wordt opgenomen wordt de grond zwart of donkerbruin. Ik las dat een hectare dikke humus meer C02 kan insluiten dan een hectare regenwoud.
Ook giftige stoffen (metalen) worden gebonden in de complexe organische moleculen waardoor verdere verspreiding in het ecosysteem voorkomen wordt. Humus maakt de grond vruchtbaar, het maakt dat de grond water kan vasthouden en brengt meer zuurstof in de grond.
Een goede daad dus: een composthoop(je) beginnen.

Een rekensom:

In Nederland gooien we jaarlijks 9,5 miljard kilo voedsel weg. Stel dat de helft hiervan geschikt is voor de compost hoop een slordige 5 miljard kilo.
IK kan niets vinden over toe of afname van de hoeveelheid materiaal tijdens het humificatie proces, het volume neemt af maar ik denk dat het gezicht hetzelfde blijft. Stel nu even dat we 5 miljard kilo humus kunnen maken van het weggegooide voedsel. Hoeveel CO2 kan dit opnemen? Per 1000 kilo compost neemt 54 kilo CO2 op in 100 jaar. Dat is dus 20 000 000 kilo CO2 oftewel 200 000 kilo per jaar. Dat is niets vergeleken met de 10 000 die we per gezin uitstoten per jaar. Wie controleert dit even.


Een recente studie voor de EU heeft uitgewezen dat gerekend over een periode van 100 jaar bij gebruik van compost als bodemverbeteraar jaarlijks 54 kg CO2 equivalent per ton compost in de bodem wordt vastgelegd.(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten